Looking For Anything Specific?

Responsive Advertisement

Review Internasional

Responsive Advertisement
Harini bermulahlah trending kembali series TV dari Disney+ yang menjadi pembuka Phase 4 MCU iaitu Wanda Vision yang hadir dengan episode 4.Boleh dikatakan episode 4 ini hadir total berbeza dengan 3 episode sebelumnya.Episode 4 sekaligus menjadi pembuka episode kemukakan banyak 'easter egg' dan juga secara halus dan perlahan menyelesaikan misteri yang berlaku dalam Wanda Vision!Tertarik bukan?


Di episode 4 kita diberikan satu sudut pandangan yang berbeza dari perspektif marhaen  (luaran) bukan lagi dari perspektif dunia Wanda.Monica Rambeau adalah mangsa Blip (juga dikenali sebagai Thanos ’Snap). Ini bermakna bahawa dia telah tiada selama lima tahun. Ibunya, Maria (yang merupakan sahabat baik Kapten Marvel) meninggal selama lima tahun mengikuti jarak masa dipertengahan Avengers Infinity War 2018 dan Avengers Endgame 2019.

Setelah kembali hidup, dia segera kembali bekerja di SWORD (Bahagian Pemerhatian dan Respons Senjata Senjata), yang secara rasmi diperkenalkan ke MCU dalam episod ini. Ia juga terungkap bahawa SWORD telah dibentuk sebelum Avengers Infinity War tahun 2018 (sejak Monica baru kembali ke pekerjaan lamanya setelah menghilang selama lima tahun kerana adanya Blip) dan Monica Rambeau sudah menjadi kapten, yang membuatnya setaraf dengan pangkat Carol.


Dalam banyak minggu, ini adalah minggu jawapan dan bukannya pengembangan yang besar, menyelesaikan banyak misteri aneh yang pernah kita lihat di WandaVision (helikopter, suara radio, penjaga lebah) dan menunjukkan dengan tepat bagaimana dunia sitkom sesuai ke dalam MCU "betul".Tetapi dalam naratif siri ini, ia berjaya menggerakkan sesuatu juga. Kini nampak jelas bahawa Wanda sendiri sekurang-kurangnya bertanggungjawab sebahagian untuk apa yang berlaku di Westview, sama seperti yang dijelaskan bahawa kebangkitan Vision bukanlah semua yang muncul, dan sebagai tv series  ini adalah entri yang menarik dan menggerakkan cerita (dengan beberapa babak yang menarik dan momen menyeramkan) walaupun tidak begitu menyenangkan seperti beberapa episod awal yang lebih bergaya.


Adakah Wanda Vision tv series yang akan kekalkan momentumnya dengan baik di episode akan datang?Kita nantikan Jumaat minggu hadapan!

SKOR : 8/10


Post a Comment

Previous Post Next Post