Looking For Anything Specific?

Responsive Advertisement

Review Internasional

Responsive Advertisement

Filem ini mengisahkan tentang 'smoke jumper' (pemadam kebakaran yang dikerahkan oleh payung terjun ke lokasi kebakaran hutan) bernama Hannah Faber (Angelina Jolie). Hannah trauma dengan kejadian yang dituduh tidak dapat menjalankan tugasnya dengan baik, sehingga mengakibatkan korban jiwa. Oleh itu, dia sekarang ditempatkan di menara pengawal untuk mengawal kebakaran hutan.Kisah hidup Hannah kemudian berubah serta-merta ketika dia bertemu dengan seorang budak bernama Connor yang merupakan saksi hidup dan juga membawa bukti dari  sebuah kes skandal terbesar. Connor bertahan semasa di kejar dua penjenayah, iaitu Jack Blackwell (Aidan Gillen) dan Patrick Blackwell (Nicholas Hoult), sebahagian daripada pasukan khas yang ditugaskan untuk mengejar dan membunuh Connor dan ayahnya.Hannah dan Connor cuba melarikan diri ketika Jack dan Patrick membuat trick pemebakaran hutan untuk menghilangkan jejak.

Merujuk kepada jalan ceritanya, filem genre drama thriller ini pada mulanya penulis menyangka akan menarik. Ketegangan dalam filem ini sememangnya agak perlahan di mana hampir separuh jangka masa filem ini lebih tertumpu pada plot cerita mengapa Hannah dan Connor dikejar.Namun, sayangnya ketika filem ini mencapai ke penghujungnya, penulis mula kehilangan cengkamannya, di mana filem ini mula hilang aksi yang intense dan menegangkan ini mula berasa janggal dan aneh.

Motif utama tentang konflik skandal besar di sebalik alasan mengapa Hannah dan Connor dikejar tidak dijelaskan secara terperinci, hanya menunjukkan kisah ayah Connor, yang bekerja sebagai akauntan forensik kepada anaknya dan secara tiba tiba dikejar penjahat terasa sungguh pelik jika ada skandal besar dan kemudian hanya dua anggota Black Ops dihantar untuk menyelesaikan masalah yang akan timbul.Dari segi lakonan,  dalam filem ini tidak terlalu istimewa. Namun,  sangat dipercayai bahawa pemilihan pelakon Aiden Gillen sebagai watak antagonis sangat sesuai. Dia memang seorang pelakon yang terkenal dengan lakonan antagonisnya, baik dalam siri Game of Thrones dan filem Maze Runner. Hanya untuk filem ini sedikit kecewa dan menyesal kerana lakonannya sangat minimum kerana plot dalam filem ini tidak dapat diterokai dan diperkembangkan untuk menjadi lebih menarik.

Kesimpulannya, filem Who Who Wish Me Dead masih perlu ditonton untuk melihat aksi intense dikejar pembunuh upahan secara tiba tiba dan kebakaran hutan yang tidak tahu pucuk pangkalnya.Disebalik semua kekurangan yang dinyatakan di atas.,tidak banyak perkara menarik yang dapat digambarkan dari filem ini, selain menonton filem ini hingga tamat dan menonton filem lain seperti kebiasaanya.

Rating : 6/10 


Post a Comment

Previous Post Next Post