Looking For Anything Specific?

Responsive Advertisement

Review Internasional

Responsive Advertisement

 

Filem CENSOR telah ditayangkan melalui streaming platform di Amerika Syarikat, boleh melanggan dan menontonnya melalui Itunes,Vudu dan FandagoNow.Filem ini telah banyak menerima pujian para pengkritik di Sundance.Adakah ianya hebat seperti diperkatakan?Boleh setuju dan boleh tidak setuju itulah perasaan yang wujud ketika selesai menonton filem CENSOR ini.Tetapi disebabkan minat filem thriller dan seram, CENSOR boleh dikatakan filem yang agak menarik kalau anda adalah peminat filem kategori ini dan tidak sesuai ditonton oleh semua golongan.Filem CENSOR juga tampil dark dan banyak adegan ganas dan berdarah.CENSOR telah tayangan perdana di Festival Filem Sundance 2021 pada Januari yang lalu.

CENSOR mengisahkan tentang Enid (Niamh Algar) seorang pekerja yang bertugas dipejabat penapisan filem setelah menonton video aneh yang tidak asing lagi,iaitu Censor Enid terasa terganggu dan trauma masa silam kembali menghantuinya.Enid berusaha menyelesaikan misteri masa lalu kehilangan adiknya, dan memulakan usaha yang melenyapkan garis antara fiksyen dan realiti.

Enid adalah perkerja penapis filem yang berfungsi semasa era 'video jahat' dikenalkan dan popular . Dia mendapat perhatian media ketika salah satu video yang disetujuinya dikaitkan dengan pembunuh bersiri yang disamakan dengan kes "The Amnesia Killer", kerana dia mengaku tidak mengingati salah satu pembunuhan itu. Ini juga membawanya ke perhatian penerbit filem yang sangat bodoh bernama Doug, kerana dia meminta Enid mengulas filem seram untuknya. Filem, Don't Go in the Church oleh Frederick North, mengingatkan Enid tentang adiknya Nina, yang hilang ketika berusia tujuh tahun. Enid terganggu oleh filem itu, terutamanya pelakon yang agak menyeramkan "Beastman". Dia bertambah terobsesi dengan North dan menyewa salah satu filemnya yang dilarang, Asunder. Dia terkejut apabila melihat pelakon Alice Lee, kerana Enid yakin bahawa pelakon itu adalah adik perempuannya yang hilang. Enid sejauh ini memberitahu teori ibu bapanya tentang teorinya, hanya untuk mereka menuntut agar dia meneruskannya. Pegangan realiti Enid semakin renggang, kerana dia mempunyai impian yang nyata dan membingungkan mengenai Alice Lee, Beastman, dan gereja dari Don't Go in the Church .

Dari sini kita dapat lihat filem ini memainkan peranan "psikologis & trauma" yang dahsyat.Selain itu Censor berani tampil sebagai filem yang meneliti aliran filem yang didapati eksploitasi yang buruk. Ini berlaku pada tahun 1980-an, dan keganasan yang mendorong pasaran filem aka VHS yang tidak terkawal telah menimbulkan kepanikan moral yang memenuhi surat khabar dan media massa lain keika itu dan ucapan-ucapan kemarahan politikus.Para penonton juga akan dapat lihat beberapa adegan filem 70s-90s ditunjukkan dalam adegan filem Censor.Meskipun penceritaannya agak celaru para pelakon dalam filem ini berjaya membawa watak dengan baik dan  berkesan.Kesan psikologis dan thrill dapat dirasakan melalui aura pelakon Niamh Alger sebagai watak Enid.

Rating : 7/10 

Tonton trailer filem Censor disini : 

Post a Comment

Previous Post Next Post