Looking For Anything Specific?

Responsive Advertisement

Review Internasional

Responsive Advertisement

 MICHAEL MYERS KEMBALI DENGAN 

SLASHER-KLASIK YANG MENYERONOKKAN


Setelah sekian lama menantikan kesinambungan filem Halloween(2018) akhirnya usai menonton filem sekuelnya harini Halloween Kills!Jutaan terima kasih diucapkan kepada pihak United International Pictures Malaysia kerana menjemput dan memberi kepercayaan kepada kami di Rekomen Filem untuk menonton tayangan media dan membuat ulasan terhadap filemnya.

Halloween Kills adalah filem ke-12 dalam francais dan yang kedua dari trilogi dibuat semula ini yang diarahkan oleh David Gordon Green dan ditulis bersama oleh Danny McBride (juga turut bersama Scott Teems). Filem ini bermula selepas berakhirnya tragedi Halloween 2018, di mana neneknya Laurie Strode (Jamie Lee Curtis) akhirnya telah cuba menghabiskan Michael Myers dengan membakarnya hidup-hidup di rumahnya sendiri. Disebabkan itu dia terluka oleh kerana tikaman Michael, Laurie menuju ke hospital di Haddonfield bersama anak perempuannya Karen (Judy Greer) dan cucunya Allyson (Andi Matichak), sementara Tommy (Anthony Michael Hall) - seorang anak jagaan Laurie dalam filem asal 1978 - berada di panggung di sebuah bar tempatan memberi penghormatan kepada orang-orang yang terbunuh bertahun-tahun yang lalu. Tetapi kembali ke rumah Laurie, beberapa anggota bomba yang hebat dengan cepat memadam api yang merebak, yang membolehkan Michael melarikan diri dan mengamuk di sekitar bandar dan membunuh ramai lagi mangsanya.

Review :


Melihat kedepan dan memikirkan nasib mereka serta perbincangan yang mendalam antara Laurie dan rakannya yang lain, Wakil Hawkins (Will Patton) meneroka tema-tema falsafah yang menarik, dan filem ini juga banyak dibincangkan mengenai bahaya mentaliti berkumpulan yang terasa sangat pantas dan tepat pada masanya. Tetapi ianya bertembung antara konflik itu dan konflik pembunuhan Michael dan ianya menjadikan keseluruhan usaha dihadapannya terlihat kurang fokus, terutama jika dibandingkan dengan filem 2018 yang sangat yakin untuk menjadi sebuah filem thriller-slasher yang menampilkan aksi aksi pembunuhan Michael Myers.Oleh kerana ada dua konflik yang hadir didalam filem ini jadi pengarah tidak dapat membuatkan keputusan yang tepat untuk difokuskan yang mana satu.Hall memiliki waktu persembahan paling banyak dan dapat dianggap sebagai pelakon utama filem ini. Tommy pula adalah seorang yang kuat dan selamat yang sentiasa hidup hati-hati dan menggegarkan penduduk untuk membunuh Michael, tanpa mengira kekuatannya. Hospital membuat pekerjaan dengan perlahan apabila seorang pesakit mental terlepas melarikan diri sampai mati setelah orang ramai mengejarnya dan menyangka dia adalah Michael Myers. Ini mungkin bertujuan untuk memberikan mesej mengenai, kemelut politik  yang bahaya keadilan massa tetapi berakhir dengan anti-iklim. Ada adegan lebih jauh di mana Michael diserang dengan kejam oleh penduduk bandar tetapi itu dilarikan oleh kesimpulannya, yang digambarkan sebagai frustrasi sebagai mengejar impian.

Melihat pada penceritaanya Halloween Kills tampil sederhana tapi dibantu dengan aura pelakon - pelakon yang dikenali watak dari zaman filem klasik, kita dapat melihat sekali watak itu wujud di layar lebar.Bukan itu sahaja, ada beberapa adegan di filem lama mengamit kembali memori sewaktu menonton filemnya dahulu.Selain itu, Halloween Kills juga mengeksplorasi tema persahabatan dan pentingnya untuk menghormati sesama sendiri untuk menegakkan  keadilan ditempatnya yang telah dihancurkan.Halloween Killls juga menjadi antara filem Halloween francais yang menampilkan adegan yang agak ganas,serta pelbagai babak yang mengerikan berlaku di layar lebar.Nampaknya LPF Malaysia kali ini agak berkonsiderasi untuk meluluskan tayanganya dengan klasifikasi 18 dengan adegan gore yang agak besar.Diteruskan lagi , penceritaan menjadi sedikit kucar kacir oleh kerana dua konflikk yang bertembung tadi membuatkan ianya hilang arah tujuan untuk dibawa kemana ceritanya.Walaupunbegitu filem ini masih berada didalam kategori filem slasher yang menyeronokkan !Jika anda mencerita filem slasher yang ganas dan tidak berhenti membunuh,percikan darah dan penuh adegan intense Halloween Kills adala filem yang sesuai untuk ditonton di musim Halloween ini.

Rating 8/10

Post a Comment

Previous Post Next Post