Looking For Anything Specific?

Responsive Advertisement

Review Internasional

Responsive Advertisement

DRAMA THRILLER ARAHAN PARK CHAN-WOOK TAYANG DI PAWAGAM MALAYSIA PADA 14 JULAI 2022


(Courtersy of Moho Film)

Pengarah tersohor di Korea, Park Chan-Wook (pengarah filem Oldboy & The Handmaiden) hadir dengan karya terbarunya sebuah filem drama thriller, DECISION TO LEAVE.Filem ini telah mendapatkan "standing ovation"(tempoh tepukan yang berpanjangan di mana orang ramai atau penonton menepuk tangan sambil berdiri) selama 5 minit setelah selesai tontonan yang berlangsung di Festival Filem Cannes 2022.

Park Hae-il & Tang Wei (Courtersy of Moho Film)

Decision To Leave mengisahkan tentang seorang lelaki jatuh dari puncak gunung hingga mati.Detektif yang bertanggungjawab, Hae-joon (PARK Hae-il),datang bertemu isteri kepada mangsa Seo-rae (TANG Wei).

"Saya bimbang apabila dia tidak pulang dari gunung,menyangka dia mungkin mati akhirnya."

Seo-rae tidak menunjukkan sebarang tanda kegelisahan atas kematian suaminya.Dengan kelakuannya yang tidak seperti seorang ada hubungan yang bersedih, polis menganggapnya sebagai suspek.Hae-joon menyoal Seo-rae, dan sambil memerhatikan dia sedang mengintai, merasakan dirinya perlahan-lahan mengembangkan minat terhadapnya.

Sementara Seo-rae yang sukar dibaca,walaupun disyaki melakukan jenayah,bertindak berani ke arah Hae-joon.Suspek yang menyembunyikan perasaan sebenarnya.Seorang detektif yang mengesyaki dan menginginkan suspeknya.

Pengarah filem Decision To Leave (Park Chan-Wook)
(Courtersy of Moho Film)

Pengarah & Penulis Skrip | Park Chan-wook

“DECISION TO LEAVE" adalah filem untuk orang dewasa.Daripada menceritakan kisah kehilangan sebagai sesuatu yang tragis,Saya cuba untuk menyatakannya dengan kehalusan, keanggunan dan humor, dengan cara yang bercakap kepada orang dewasa."

Selepas menonjolkan dirinya sebagai pengarah terkemuka Korea pada tahun 2000 dengan cirinya yang terkenal dan mendapat pengiktirafan kritik JOINT SECURITY AREA, PARK Chan-wook diraikan sebagai penulis global dengan OLDBOY (2003), pemenang Grand Prix di Festival Filem Cannes ke-57 . Pada tahun-tahun semenjak itu, dia terus menerima pujian di seluruh dunia dengan filem-filem seperti SYMPATHY FOR LADY VENGEANCE (2005); THIRST (2009), yang memenangi hadiah juri di Festival Filem Cannes ke-62; STOKER (2013), debutnya di Hollywood; dan THE HANDMAIDEN (2016), yang bukan sahaja ditayangkan dalam pertandingan di Festival Filem Cannes ke-69, tetapi juga memenangi Filem Terbaik Bukan dalam Bahasa Inggeris di BAFTA (British Academy Film Awards) ke-71. Daripada siri TV pertamanya THE LITTLE DRUMMER GIRL yang ditayangkan di BBC, kepada kerjasamanya dengan Apple dalam filem pendek LIFE IS BUT A DREAM, pengarah PARK Chan-wook telah membina dunia sinematik yang unik dengan penceritaan yang melanggar tabu, watak yang menarik. dan visual berahi. Kini dia kembali dengan filem cereka pertamanya dalam tempoh enam tahun, DECISION TO LEAVE. Gabungan drama penyiasatan, percintaan dan jenaka yang tidak dijangka, DECISION TO LEAVE mengelak pemecahan pantang larang yang mengejutkan dalam karyanya sebelum ini untuk sebuah drama yang mendalam di mana gegaran emosi yang halus wujud bersama dengan gelombang dalaman yang berdenyut. Pengarah PARK berkata, "Matlamat saya dalam DECISION TO LEAVE adalah untuk mencipta filem yang secara halus dan tidak dapat dilihat menarik penonton dan menarik minat mereka." Penonton di seluruh dunia pasti terpikat dengan gambaran PARK Chan-wook tentang emosi berlapis-lapis yang terbina antara dua watak ini.

Salah satu adegan dalam filem Decision To Leave
(Courtersy of Moho Film)

PANDANGAN TENTANG FILEM INI (1) :

Prosedur/percintaan polis dari PARK Chan-wook
Kisah yang perlahan-lahan, mendalami dunianya
Temui filem baharu dari PARK Chan-wook!

DECISION TO LEAVE bermula dengan detektif Hae-joon menyiasat kematian seorang lelaki yang terjatuh dari puncak gunung. Apabila dia bertemu dengan isteri si mati Seo-rae, dia mula mengesyaki dia pada masa yang sama bahawa dia mula merasakan tertarik kepadanya. Di tengah-tengah ketegangan penyiasatan jenayah yang semakin meningkat, filem ini secara halus menangkap emosi dua watak yang merasakan rasa ingin tahu yang istimewa dan pertalian yang tidak dijangka antara satu sama lain, memberikan gabungan ketegangan dan percintaan yang menarik. Khususnya, kata-kata dan tindakan yang tidak boleh dibaca oleh Seo-rae menjadikannya sukar untuk dibaca, bukan sahaja untuk Hae-joon tetapi untuk penonton juga, meningkatkan ketegangan dramatik. Apabila lokasi cerita beralih dari gunung ke laut, apabila hubungan mereka yang berkembang terbelah antara syak dan tarikan, dan apabila siasatan perlahan-lahan mendedahkan lebih banyak butiran tentang masa lalu, emosi yang kompleks dan halus yang mengikat kedua-dua watak ini bersama-sama akan pergi. kesan yang tidak dapat dilupakan kepada penonton. Dengan gabungan genre prosedur polis dan percintaan, watak-wataknya yang menarik, detik-detik jenaka yang tidak dijangka, mise-en-scène yang sensual dan arahan PARK Chan-wook yang berkuasa, DECISION TO LEAVE sekaligus merupakan filem paling klasik dan paling asli 2022.


PANDANGAN TENTANG FILEM (2) :

Seo-rae, isteri yang tegas dan tenang kepada si mati
Hae-joon, detektif yang sopan dan bersih
Dua watak dramatik dan menarik

DECISION TO LEAVE mengikuti trajektori emosi dua watak: isteri kepada lelaki yang meninggal dunia, dan detektif yang menjadi terpesona olehnya. Seo-rae, yang kehilangan suaminya dalam kemalangan mengejut, tidak menunjukkan sebarang tanda kesedihan atau kegelisahan. Polis mula menyiasatnya sebagai suspek, tetapi dia tidak pernah kehilangan sikap tegas dan memaksanya, membuatkan penonton tertanya-tanya sama ada dia benar-benar bersalah. Dia tidak teragak-agak dalam pertukarannya dengan Hae-joon, walaupun dia mengesyakinya. Walaupun kemahiran bahasa Koreanya terhad, ekspresi dan jawapannya yang tidak dijangka menghalang mereka yang menyoalnya. Seo-rae boleh mengetuk lawannya tanpa kehilangan ketenangannya, menjadikannya mustahil untuk mengetahui kebenaran, apa yang dia rasa dan siapa dia sebenarnya. Dalam pengertian ini, Seo-rae dengan pesonanya yang sentiasa berubah bergabung dengan jajaran watak wanita yang tidak dapat dilupakan yang dicipta oleh PARK Chan-wook, daripada Mido OLDBOY dan Geum-ja SYMPATHY FOR LADY VENGEANCE kepada Tae-ju THIRST dan Hideko dan Sook-hee THE HANDMAIDEN. 

Sementara itu, Hae-joon, dari awal dia mula-mula memerhatikan Seo-rae, merasakan minat halus timbul dalam dirinya walaupun nalurinya sebagai detektif memberitahunya untuk mengesyakinya. Setelah diiktiraf atas kebolehannya dan dinamakan ketua pasukan di bahagian jenayah kekerasan, Hae-joon menonjol daripada watak detektif lain dalam genre prosedur polis dengan penampilan berpakaian kemas, personaliti bersih dan cara berinteraksi dengan orang lain yang sopan. Seorang yang tidak pernah merasai gangguan sedikit pun, dia mula berubah dengan cara yang tidak dijangka selepas bertemu dengan Seo-rae. Kerana sering mengalami insomnia, akhirnya dia dapat tidur lena. Perasaan halus dan tegang yang muncul antara dua orang ini, yang bermula sebagai hubungan antara detektif dan suspek tidak dapat dengan mudah mendedahkan sifat sebenar, digabungkan dengan watak yang menarik akan meninggalkan kesan yang tidak dapat dilupakan kepada penonton.

PENDAPAT TENTANG FILEM (3) :

Mise-en-scène yang luar biasa dicipta oleh bakat yang diiktiraf di peringkat global dalam penulisan skrip, sinematografi, reka bentuk produksi, reka bentuk pakaian dan muzik daripada filem termasuk OLDBOY, THIRST, THE HANDMAIDEN, A TEXI DRIVER, THE AGE OF SHADOWS and THE FORTRESS

Berlatarkan latar belakang pergunungan dan lautan yang berbeza, DECISION TO LEAVE merakamkan ketegangan penyiasatan polis pada masa yang sama memberi tumpuan kepada perubahan psikologi seorang lelaki dan wanita. Untuk lebih merealisasikan kisah dramatik ini, rakan usaha sama lama PARK Chan-wook termasuk penulis skrip CHUNG Seo-kyung, Pengarah Fotografi KIM Ji-yong, Pereka Pengeluaran RYU Seong-hie, Pereka Kostum KWAK Jung-ae dan Pengarah Muzik CHO Young-wuk semua berkumpul.

Orang Korea pertama yang memenangi EnergaCAMERIMAGE Gold Frog untuk Sinematografi Terbaik dengan THE FORTRESS pada 2018, Pengarah Fotografi KIM Ji-yong, yang terkenal dengan kerja kameranya yang berkesan dalam filem seperti THE AGE OF SHADOWS dan A BITTERSWEET LIFE, bekerja buat pertama kali dengan PARK Chan-wook dalam DECISION TO LEAVE.Di sini dia menumpukan pada ekspresi muka dan garis mata untuk menangkap dengan lebih baik wajah sebenar emosi kedua-dua watak itu. Dengan zoom masuk dan zoom keluar yang berani untuk menggambarkan imaginasi watak-watak, dan tangkapan perspektif luar biasa yang menangkap rasa menonton perhubungan berkembang antara watak-watak, KIM Ji-yong mencipta suasana yang halus dan penuh teka-teki. Pereka Pengeluaran RYU Seong-hie telah bekerjasama dengan Pengarah PARK di OLDBOY, I'M A CYBORG BUT THAT'S OK, THIRST, and THE HANDMAIDEN, yang mana dia memenangi Anugerah Vulcan Artis Teknikal di Festival Filem Cannes. Mengambil konsep ruang angkasanya dari latar belakang utama gunung dan laut, RYU menggambarkan ruang setiap watak dengan memfokuskan pada bentuk gunung yang berliku-liku dan ombak yang bergelombang. Khususnya, dia menambahkan butiran halusnya yang tersendiri dan berkembang ke pelbagai ruang yang mencerminkan kehidupan dalaman watak, seperti rumah milik Seo-rae dan Hae-joon, atau balai polis dan bilik soal siasat dengan struktur yang berbeza. Pereka Kostum KWAK Jung-ae, yang cemerlang dalam mencerminkan mood setiap filem dalam pakaiannya untuk SYMPATIY FOR LADY VENGEANCE, THE HANDMAIDEN dan THE MAN STANDING NEXT, memfokuskan pada perubahan psikologi dalaman setiap watak dalam KEPUTUSAN UNTUK MENINGGALKAN. Dan akhirnya Pengarah Muzik CHO Young-wuk, yang telah menggarap hampir semua filem PARK serta NEW WORLD, INSIDE MAN dan THE TAXI DRIVER, meningkatkan resonal emosi cerita dengan muzik yang beralih ke sana ke mari antara saspens dan melodrama.

Poster rasmi Decision To Leave (Courtersy of Moho Film)

Saksikan hasil air tangan Park Chan Wook, DECISION TO LEAVE di pawagam TGV CINEMAS & lain lain pada 14 Julai 2022.Terima kasih kepada AtriNaga telah membawa dan menayangkan Decision To Leave kepada penonton di Malaysia!

TONTON TRAILER RASMI DECISION TO LEAVE DISINI :

Post a Comment

Previous Post Next Post