Looking For Anything Specific?

Responsive Advertisement

Review Internasional

Responsive Advertisement

 


Dari kiri Azman Hassan sebagai Geppetto, Khaireel Akasya sebagai Pinocchio
& Suki Low sebagai Fabiana & boneka Sabina.

Suki Low dan Azman Hassan adalah antara nama utama yang meminjamkan suara mereka kepada filem terbaru live action terbitan Disney 'Pinocchio' untuk edisi Malaysia yang akan tayang di Disney+ Hostar Malaysia juga hadir dalam bahasa originalnya English pada 8 September ini. 

Filem Pinocchio baharu yang mempunyai gabungan pelakon sebenar dan Imejan Dijana Komputer (CGI) diarahkan oleh Robert Zemeckis (Forrest Gump) dan mempunyai barisan pelakon hebat antaranya Tom Hanks, Joseph Gordon-Levitt, Cynthia Erivo dan Luke Evans.

LAGU IKONIK

Courtesy of Disney 

Sementara yang asalnya dibintangi oleh Tom Hanks untuk melakonkan karakter seorang bapa pengukir kayu kepada Pinocchio iaitu Geppetto dan Erivo melakonkan karakter Blue Fairy, edisi Malaysia dalam bahasa Melayu dibintangi oleh pelakon veteran Azman Hassan sebagai Geppetto, penyanyi-penulis lagu Suki Low sebagai dalang Fabiana dan bonekanya Sabina, penyanyi Sabah Liana Jacklon sebagai Blue Fairy dan Khaireel Akasya yang berusia 9 tahun sebagai Pinocchio.

Memetik sumber rasmi dari NST (boleh baca versi English disini) ini antara perkongsian pengalaman mereka yang terlibat dalam menghasilkan suara edisi Bahasa Melayu untuk Pinocchio.

Ini suara pertama saya dan saya teruja untuk menjadi sebahagian daripadanya," kata Liana dalam temu bual dalam talian baru-baru ini.Saya menonton kartun itu semasa kecil dan jatuh cinta dengan lagu utamanya, When You Wish Upon A Star.Selama bertahun-tahun saya membiasakan diri dengan lagu ikonik ini, dan kini saya menyanyikan versi Melayunya yang sama indahnya."


Liana Jacklon sebagai Blue Fairy


LEBIH MUDAH

Liana berkata bahawa When You Wish Upon A Star bukanlah mudah kerana ia memerlukan "banyak semangat". Saya terpaksa memahami cerita di sebalik lagu itu, iaitu kerinduan Pinocchio untuk menjadi manusia, dan meletakkan diri saya di dalam kasutnya dan peri itu."Walaupun lagu versi bahasa Melayu dan Inggeris adalah serupa, lirik bahasa Melayu lebih jelas.Versi Bahasa Melayu dekat dengan rumah, dan lebih mudah diingati. Saya sukakannya!"

WATAK BARU

Suki berkata: "Saya juga, membesar menonton Pinocchio dan kartun Disney yang lain. Ia adalah impian yang menjadi kenyataan untuk menyuarakan watak Disney."Suki menambah bahawa Fabiana dan Sabina dicipta untuk filem live action, dan mereka adalah kawan Pinocchio dalam pertunjukan boneka.

Memandangkan Fabiana dan Sabina masih baru, saya mempunyai lebih banyak kebebasan memberi mereka citarasa Malaysia. Namun begitu, ia adalah satu cabaran untuk menjadikan ianya versi sendiri dalam masa yang ditetapkan, berdasarkan skrip.

PROJEK KENANGAN

Cabaran lain ialah untuk memadankan nada suara saya dengan ekspresi watak-watak, contohnya jika watak saya takut, saya perlu buat mereka berbunyi takut," kata Suki.Suki mendapati bahawa lagu-lagu terbitan tempatan untuk filem itu "sebaik seperti lagu Inggeris".Ia adalah projek yang tidak dapat dilupakan yang akan saya hargai selama-lamanya."

PENGAJARAN YANG BAIK

Azman turut menonton kartun Disney itu dan menyifatkan ia sebagai sebuah kisah yang menyentuh hati dengan pengajaran yang baik.Saya mudah mengenali Geppetto, dia seorang bapa yang baik yang mahukan anak lelaki. Walaupun Pinocchio bergaul dengan pergaulan yang buruk, pelajaran yang Geppetto ajar dia tertanam dalam dirinya dan akhirnya dia melakukan perkara yang betul," kata Azman.

PERMAINAN BOLA YANG BERBEZA

Azman juga berkata bahawa kerja lakonan dan sulih suara adalah "permainan bola yang berbeza".Apabila saya bertindak, saya menggunakan anggota badan, mimik muka dan suara. Dalam kerja alih suara bagaimanapun, saya hanya ada suara saya, dan ia perlu sepadan dengan ekspresi dan emosi watak saya," katanya.Azman gemar menyanyikan lagu Geppetto walaupun dia "bukan penyanyi".Lagu-lagu Geppetto menyatakan cintanya kepada anaknya dan doanya agar Pinocchio mendapat hajatnya."

FIKIRAN DAN PERASAAN

Khaireel, yang membuat debut alih suaranya, berkata bahawa dia menonton kartun Pinocchio tiga kali untuk memahami fikiran dan perasaan hero kayu itu.Saya mudah berhubung dengan Pinocchio kerana dia seorang lelaki. Dia mudah terpengaruh dengan pergaulan yang buruk, tetapi dia baik dan penyayang, serta menyayangi Geppetto," katanya.Khaireel memuji ibunya kerana membantunya berlatih untuk peranan Pinocchio.Ibu saya melakukan kerja yang hebat dalam mengeluarkan ekspresi Pinocchio dalam diri saya. Sebagai contoh, apabila saya terpaksa ketawa, dia menggelitik saya dengan baik!"


Courtesy of Disney

Filem live action Pinocchio ini akan ditayangkan di platform rasmi Disney+ Hotstar Malaysia dan juga negara lain termasuk Disney+ bermula 8 September 2022 dan hadir dalam versi Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris.

Tonton trailer Disney : PINOCCHIO disini :

Post a Comment

Previous Post Next Post